Získejte slevu 400 Kč* na první nákup!
Stačí, když se zaregistrujete a sleva 400 Kč je vaše.
*Sleva neplatí na již zlevněné produkty.
Ve Španělsku se vinná réva pěstuje nejméně 5000 let. Teprve od období cca 1000 let př.n.l. zde započala samotná výroba vína a historie vinařské země. Tuto dovednost přinesli féničtí obchodníci z východního Středomoří. Dnes je Španělsko domovem více hektarů (přes 964 000) vinné révy než kterákoli jiná země.
Španělská krajina je velmi rozmanitá. Topografie hraje zásadní roli při definování mnoha stylů vyhlášených španělských vín. Od chladné, „zelené“ Galicie a zasněžených Pyrenejí na severu, přes vyprahlou centrální náhorní plošinu až po písečnou, slunnou Andalusii na jihu.
Země pokrývá sedm stupňů zeměpisné šířky (36° až 43° severní šířky), přičemž vzdálenost mezi pobřežím Atlantiku a Středozemního moře činí 800 kilometrů.
Mezi těmito dvěma velmi odlišnými pobřežími jsou různá pohoří, z nichž každé má vliv na místní krajinu a klima. Například pohoří Cordillera Cantábrica vytváří výrazné kontrasty mezi „zelenou zemí“ na severní, atlantické straně a suchou, prašnou Castilla y Leon na její jižní, vnitrozemské straně.
Území mezi horskými štíty a náhorními plošinami je protknuto řekami, na kterých závisí celá řada vinařských regionů. Řeky jsou významné nejen jako zdroj tolik potřebné vody pro zavlažování, ale také svým vlivem na místní půdy a mezoklima (vyrovnávají teplotní rozdíly). Nejvýznamnější ze španělských „vinných řek“ jsou Miño, Duero, Tajo, Guadiana a Ebro. První čtyři z nich proudí na západ do Portugalska, kde se stávají Minho, Douro, Tejo a Guadiana.
Východní řeka Ebro však zůstává po celou dobu své cesty čistě "španělská" a prochází některými z nejdůležitějších vinařských oblastí v zemi. Na svém sestupu z hor Kantábrie protéká Ebro oblastmi Castilla y Leon, El Pais Vasco, Navarra, Rioja a Aragon než dorazí na pobřeží Středozemního moře v Katalánsku.
Všech sedmnáct správních oblastí Španělska do určité míry produkuje víno, včetně Kanárských ostrovů a Baleárských ostrovů. Největší zastoupení vinic lze najít v oblasti Castilla-La Mancha, nicméně nejznámější španělská vína pocházejí z Galicie (Rias Baixas), Katalánska (Cava a Priorat), Andalusie (Sherry) a Castilla y Leon (Rueda, Toro, Ribera del Duero a samozřejmě Rioja).
Španělská vína jsou (podobně jako italská vína) vytvářena ze stovek místních odrůd, z nichž je drtivá většina mimo Španělsko téměř neznámá. Nicméně většina španělských vín se vyrábí jen z malého počtu z nich. Ty se naopak těší mezinárodními věhlasu. Klíčovými odrůdami pro španělská červeného vína (v pořadí podle výměry) jsou Tempranillo, Garnacha a Monastrell. Přední odrůdy pro španělská bílá vína jsou Viura/Macabeo a Albarino.
Tempranillo, vlajková odrůda španělského vinařského odvětví, se honosí celou řadou regionálních synonym (např. Cencibel, Tinto Fino a Ull de Llebre). Její výsadby dosahují přes 20% z celkové výměry vinic. Toto množství se dále prolíná do celé škály stylů vín a kvalitativních kategorií. Ta nejoceňovanější vína pochází z regionů Rioja, Ribera del Duero a Toro.
Garnacha je ve Španělsku stejně jako jinde ceněná pro svůj šťavnatý, ovocný charakter a vysoký potenciál alkoholu. Našla své uplatnění v rosé vínech oblasti Navarra. Nejčastěji tvoří pár/cuvée se strukturovaným a robustním Tempranillem.
Předpokládá se, že Monastrell do oblasti východního Španělska přivezli Féničany kolem roku 500 př.n.l. V minulosti se jednalo o 2. nejpěstovanější odrůdu po Garnache. Klíčovými vinařskými oblastmi jsou Jumilla, Alicante a Yecla. Vína z odrůdy Monastrell jsou koncentrovaná, plná s tóny tmavého ovoce.
Vína z odrůdy Macabeo (Viura v Rioje) mohou být svěží, květinová s tóny zelených jablek nebo naopak s intenzivními tóny medu, oříšku a zralého ovoce. Vše se odvíjí od místa původu (nejčastěji Rioja, Valencia a Jumilla) a stylu vinifikace. Celkově Macabeo nabízí širokou paletu vinných stylů. Odrůda je také součástí Cava blendu.
Albariño (Alvarinho) je odrůda pocházející z Galicie na severním pobřeží Atlantiku. Nejznámější bílá vína z této odrůdy pochází z oblasti Rias Baixas a disponují tóny broskví, citrusů a lehkou minerálností. Výborně se hodí k místním mořským plodům. Z této odrůdy se v Portugalsku vyrábí jemně perlivé víno Vinho Verde.
Navzdory silným tradicím se tvár španělských vín ve světě mění. Mnoho výrobců se přizpůsobuje požadavkům mezinárodního trhu. Častěji se přiklání k použití mezinárodních odrůd v kombinaci s těmi tradičními (a vice versa). Styl vín je lehčí, ovocnější s nižším obsahem alkoholu a bez oxidativních tónů. Francouzský dub začíná postupně vytlačovat ten americký. Velmi oblíbená začínají být lehká bílá vína z oblasti Rías Baixas a Ruedy.
Exportní trh má nyní prvořadý význam, v neposlední řadě proto, že domácí trh se zmenšuje v důsledku klesajícího trendu ve spotřebě vína na osobu. Silná celosvětová poptávka po prémiových červených vínech je příslibem pro španělská vína z regionů Rioja, Ribera del Duero a Priorat. Celkový objem exportovaného vína v 2021 činil 23 milionů hektolitrů.
Prémiová španělská vína pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.
PS: Španělsko je také známé svými skvělými extra panenským olivovým olejům a dalšími delikatesami k vínům (tapas). Určitě od nás vyzkoušejte!