Rakousko

Rakouská vína v kostce

Historie rakouských vín

Rakousko zažívá posledních 20 let jako vinařská země renesanci. Rakouský vinařský průmysl balancuje mezi tradičním a moderním, inovativním způsobem. Zachoval si klasiky jakými je sladký Ausbruch nebo Strohwein. Na druhou stranu neustále precizuje svůj „rakouský“ styl v podobě svěžího, ovocného Veltlínského zeleného nebo minerálního Ryzlinku rýnského s lehkým perlením.

Vinařství v Rakousku sahá až do římských dob. Důkazy o pěstování vinic v okolí Carnunta a Thermenregionu naznačují, že vinná réva zde byla vysazena před 2000 lety. Strmé terasy podél Dunaje a jeho přítoků ve Wachau a Kamptalu vybudovali mniši z klášterů v Bavorsku a Salcburku. Vinice ve Vídni mají bohatou tradici Heurigen (= vinný šenk s nabídkou místní/domácí produkce).

Rakousko a jeho "glykolwein-skandal"

Po většinu 20. století měla rakouská vína podobu sladkých unifikovaných vín z Veltlínského zeleného a Mulleru-Thurgau. Posledních 20 let vinaři vytvářejí svěží, suchá vína, z nichž některá skvěle zrají. Tento přechod k sušším vínům byl částečně důsledkem skandálu s nemrznoucí směsí v roce 1985, kdy bylo zjištěno, že byl přidáván diethylenglykol do některých masově vyráběných vín pro zvýšení sladkosti a tělnatosti. Tento „glykolwein-skandal“ vedl ke kolapsu rakouského vinařského průmyslu – pokud jde o export i pověst. Následkem byly uzákoněny přísnější zákony a vinařský průmysl se vzpamatoval.

Geografické & klimatické podmínky

Rakousko se nachází přímo v srdci Evropy, mezi 46° a 48° rovnoběžkou severní šířky = na úrovni se střední Francií a jižně od Německa. Podnebí je tedy o něco teplejší než v Německu a to se odráží i ve vinařských stylech. Rakousko se mnohem více zaměřuje na červená vína než jeho chladnější severní soused. V „rakouském“ klimatu víc než zeměpisná šířka hraje klíčovou roli topografie. Většinu země – zejména západní polovinu – „zabírají“ východní Alpy. Na východě leží rozlehlá teplá Panonská nížina. Rakouské vinařské oblasti najdeme především na severovýchodě ve spolkové zemi Niederosterreich hraničící s Maďarskem, Českou republikou, Slovenskem a Slovinskem.

Rakousko má kontinentální klima s výraznými teplotními rozdíly mezi létem/zimou a dnem/nocí. Najdeme zde i další rozmanitá mezoklimata, často definovaná velkými vodními plochami, jakou je řeka Dunaj a Neziderské jezero. Toto klima je ideální pro svěží bílá vína lehčího charakteru.

Rakouské odrůdy & vinařské regiony

Oficiálně je pro rakouské víno v kategorii jakostní „Qualitätswein“ povoleno 35 odrůd révy vinné. Z toho téměř dvě třetiny jsou odrůdy pro výrobu bílého vína. Z hlediska objemu je jednoznačně nejvýznamnější Veltlínské zelené, následované Ryzlinkem rýnským. Nejoceňovanější rakouská vína vyrobená z těchto dvou odrůd pocházejí ze slavných oblastí Wachau, Kamptal, Kremstal a Traisental.

Mezi další důležité odrůdy pro rakouská vína patří Chardonnay, Sauvignon Blanc (skvělé zástupce najdete ve Štýrsku), Ryzlink vlašský a Rulandské bílé (zde známé pod německým názvem Weissburgunder).

Rakouská červená vína se vyrábějí především z odrůd Blaufrankisch, Zweigelt, Saint-Laurent a Pinot Noir (Blauburgunder). Mezi hlavní region patří oblast Burgenland.

Rakouská vína & klasifikace

Rakouské vinařské zákony jsou silně ovlivněny zákony sousedního Německa. Systém klasifikace kvality vína v zemi je založen na hmotnosti moštu (cukernatosti) hroznů, měřené na Klosterneuburger Mostwaage stupnici (KMW). Existují tři základní úrovně kvality: Tafelwein, Qualitätswein a Prädikatswein. Terminologie označování je rovněž podobná německé, i když požadované hmotnosti moštu bývají vyšší.

Rakouská vína se také řídí apelačním systémem Districtus Austriae Controllatus (DAC), který byl zaveden v roce 2003. Podobně jako klasifikace AOC ve Francii ukládají zákony o vínech DAC určitá omezení týkající se povolených odrůd vinné révy, úrovně alkoholu a režimů zrání v dubu. Cílem je zajistit, aby rakouská vína nesoucí titul DAC představovala autentický příklad klasického regionálního stylu. V roce 2022 rakouská vína najdete s označením DAC ze 17 regionů.

Rakouská vína & mezinárodní trh

V roce 2021 vzrostly tržby z exportu rakouského vína o 29,5 milionu EUR na 216,8 milionu EUR (+15,7 %) a zaznamenaly největší nárůst hodnoty všech dob. Vyvezené množství se zvýšilo o 3,8 % na 70,2 milionů litrů. Vývoz byl tažen především rakouským bílým Qualitätswein (jakostní víno). Růst byl zaznamenán jak v zemích EU, tak obzvláště v zemích mimo EU - USA, Kanadě a Číně.

Prémiová rakouská vína najdete u nás v OpenWine.