Toskánsko

Toskánsko v kostce

Toskánsko je jednou z nejvyhlášenějších vinařských oblastí v Evropě. Je známá pro svá suchá červená vína na bázi Sangiovese, které zde ve vinicích dominuje. Z této odrůdy se vytváří mimořádná italská vína typu Chianti, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano.

Toskánsko je taktéž rodištěm „supertoskánců“ typu Sassicaia - směsi Cabernetu Sauvignon a Cabernetu Franc z pobřežní oblasti Bolgheri. Tato italská vína (dále na Tignanello, Masseto) patří mezi absolutní světovou špičku v kategorii červených vín.

Sladké Vin Santo je také vysoce ceněné. Z bílých vín je známé především Vernaccia di San Gimignano.

Regiony & Klimatické podmínky

Stejně jako v případě všech 20 italských regionů má i Toskánsko dlouhou vinařskou historii. To lze vysledovat až do pátého století před naším letopočtem.

Špičková vína regionu jsou oficiálně uznávána a chráněna řadou titulů, konkrétně ve formě 41 DOC a 11 DOCG. Existuje šest flexibilnějších označení IGP/IGT, přičemž celo regionální IGP Toscana představuje téměř čtvrtinu celkové produkce.

Klima je zásadním faktorem úspěchu tohoto vinařského regionu. Teplé, mírné pobřežní oblasti kontrastují s vnitrozemskými oblastmi (zejména těmi ve zvlněných kopcích, kterými je region tak známý), kde zvýšené denní kolísání teplot pomáhá v hroznech udržovat rovnováhu cukrů, kyselin a aromatických látek. Podíl na tom mají i půdy se specifickým složením označované jako „galestro“ a „alberese“. Roční úhrn srážek činí cca 750 mm/rok, proto není zavlažování nutné.

Sangiovese

Sangiovese, pravděpodobně nejdůležitější ze všech italských odrůd, zde představuje přibližně dvě třetiny všech výsadeb a 85% objemu vyrobeného červeného vína. Je to hlavní odrůda téměř všech vyhlášených toskánských vín. Díky své dlouhé historii a širokému regionálnímu rozšíření získalo různá jména.

První slovo „Brunello“ z názvu vína Brunello di Montalcino DOCG odkazuje na místní název pro Sangiovese (klon Sangiovese grosso) a znamená „nádherně temný“.

Pro vína z oblasti Vino Nobile di Montepulciano je tato odrůda známá jako Prugnolo Gentile.

Pod názvem Morellino se jedná o Sangiovese používané k výrobě Morellino di Scansano. K Sangiovese se v oblasti Chianti přidává malá (jednotky %) množství tradičních odrůd Canaiolo a Colorino.

Červená vína na bázi Sangiovese jsou typická lehčí barvou, pevnou strukturou ve formě vyšší kyseliny a mohutných tříslovin, které vínům umožňují mnoholeté zrání v lahvi. Aromaticky a chuťově ve vínech dominuje červené ovoce, zemité tóny, tabák, podhoubí a fialky.

Další odrůdy & Styly vín

S nástupem vín typu „Super Tuscans“, z nichž nejznámější pochází z Bolgheri, se zde Cabernet SauvignonMerlotem staly mnohem významnějšími odrůdami ovlivňující styly vín.

V poslední době se zaměření vinařů zacílilo na opomíjené místní červené odrůdy pro tvorbu vín do cuvée ale i jako jedno odrůdových. Z těchto je nejprominentnější odrůda Ciliegiolo dávající strukturovaná vína. Pugnitello také zažívá „oživení“, i když zatím v menším měřítku.

Trebbiano (Ugni Blanc) je v Toskánsku nejvíce vysazovaná bílá odrůda, následuje ji Malvasia, Vermentino a Vernaccia. Mezinárodní odrůdy jako Chardonnay, Sauvignon Blanc a Viognier se vysazují ve velmi malých množstvích, ale zato se objevují v provedení od některých špičkových vinařství v apelacích zaměřených na červené víno obvykle označené jako vína Toscana IGP.

Nejen prémiová italská vína z Toskánska pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.