Získejte slevu 400 Kč* na první nákup!
Stačí, když se zaregistrujete a sleva 400 Kč je vaše.
*Sleva neplatí na již zlevněné produkty.
Rioja v severním Španělsku je nejvíce známá pro červená vína z Tempranilla a Garnachy. Je to pravděpodobně nejvyhlášenější vinařská oblast Španělska. Vinice sledují tok řeky Ebro v délce zhruba 100 kilometrů mezi městy Haro a Alfaro.
V roce 2021 byla plocha vinic zaznamenána na 65 000 hektarech. Z 91 % se pěstují na modré odrůdy révy vinné. Certifikovaná produkce vína přesáhla 250 milionů litrů.
Rioja byla úplně prvním španělským regionem, kterému byl v roce 1933 udělen status DO. V roce 1991 se stal prvním, který byl povýšen na nejvyšší úroveň DOCa. Historie vinařství regionu sahá až do římských dob a od té doby pokračuje téměř bez přerušení. Výroba vzkvétala mezi roky 200 př.nl a 6. stoletím našeho letopočtu. Ukazují to archeologické nálezy související s vínem, jakými jsou amfory. Ztížené podmínky nastaly během maurské okupace Pyrenejského poloostrova od invaze v roce 711 našeho letopočtu až do pozdního středověku.
Od 16. století se výroba vína v Rioje neustále rozvíjela. Velký rozmach zaznamenala koncem 19. století, kdy byly vinice sousední Francie devastovány nejprve plísní a poté révokazem. Během této doby do Riojy dorazili z Bordeaux obchodníci s vínem a hledali nové zásoby. Toto francouzské spojení podnítilo osvojení si dubových sudů místními vinaři. Výrazné aroma a chutě vypálených sudů jsou základní složkou stylu vína z Riojy dodnes. V roce 1901 dorazil do Rioja zničující roztoč révokazu a způsobil úpadek vinic v regionu. Teprve v 70. letech 20. století se tomuto průmyslu s určitou zahraniční pomocí dostalo určitého vzkříšení.
Mezi nejčastěji používané odrůdy patří Tempranillo (88%), Garnacha (7,58%), Graciano (2%) a Mazuelo/Carignan (2%) pro červená vína. Několik vinařství, zejména prestižní Marqués de Riscal, používá malá množství Cabernet Sauvignonu. Bílé odrůdy se vysazují mnohem méně.
Vinařská oblast Rioja se nachází převážně v administrativní oblasti La Rioja, kterou protéká řeka Rio Oja. Jeho nejsevernější vinice se však nacházejí v sousední Navarře a Pais Vasco (Baskicko). Region je méně vymezen politickými a administrativními hranicemi a více geografickými rysy. Hlavní z nich jsou Ebro a předhůří pohoří Sierra de la Demanda a Sierra de Cantabria.
Kantabrijské hory, které Rioju lemují na severu a západě, poskytují úkryt před chladnými a vlhkými vlivy Atlantského oceánu. To představuje významný faktor místního klimatu, které je tím výrazně teplejší a sušší. Půdy v regionu se liší vinici od vinice, přičemž ty nejhodnotnější obsahují vysoké množství vápence.
Rioja Alta se nachází v západní části Riojy. Jak již název napovídá, vinice se nacházejí ve vyšších nadmořských výškách než část Rioja Baja. Půdy mají více jílu, železa a aluviálních prvků a méně vápence než sousední Alavesa. Vína bývají považována za elegantní s vyváženou kyselinou.
Rioja Alavesa se skládá ze dvou samostatných enkláv sousedících s Rioja Alta. Ačkoli oba leží v zóně Rioja DOCa, nenacházejí se v La Rioja, ale místo toho v baskické provincii Alava. Vinice jsou umístěny v podobných nadmořských výškách jako Rioja Alta a s podobným mikroklimatem. Půdy mívají více vápence než v Rioja Alta a vína mohou obsahovat vyšší obsah kyselin.
Rioja Oriental (dříve Rioja Baja) je východní část zóny Rioja. Podnebí je zde mnohem silněji ovlivněno Středozemním mořem a tím je sušší a teplejší než ostatní dva regiony. Větší důraz se zde klade na Garnachu. Vína bývají plnější a více alkoholová. Většina regionu ležící jižně od řeky Ebro spadá do provincie La Rioja. Vinice severně od řeky ve skutečnosti spadají do departmentu Navarry.
Tradiční klasifikační systém pro zrání vín v Rioje ovlivnil další španělské regiony. Slova Crianza a Reserva se občas objevují i na jihoamerických vínech, ačkoli nebyl přijat žádný právní rámec.
Všechna špičková červená vína z Riojy zrají v nových dubových sudech. Historicky byl preferován americký dub, ale mnoho vinařství nyní používá směs amerického a francouzského dubu. Zrání v americkém dubu dává tradičním červeným vínům výrazné tóny kokosu, vanilky a sladkého koření. Délka zrání v sudu určuje, která z oficiálních kategorií se objeví na etiketě: Joven, Crianza, Reserva nebo Gran Reserva.
Vína Rioja Joven jsou určena ke spotřebě do dvou let od vinobraní. V dubu tráví málo času nebo často vůbec žádný – jóven je španělsky „mladý“. Tato kategorie může zahrnovat i vína, která prošla zráním, ale z nějakého jiného důvodu nezískala certifikaci pro vyšší kategorie. Do této kategorie zapadá mnoho moderních šťavnatých, každodenních červených vín. Některé z nich jsou vyrobeny pomocí karbonické fermentace.
Červená vína Crianza zrají minimálně jeden rok v sudech a jeden rok v lahvi. Na trh se dostávají ve třetím roce. Bílá vína Crianza musí také zrát dva roky, ale pouze šest měsíců musí být v sudech.
Červená vína Reserva musí v sudu strávit minimálně jeden rok. Na trh mohou být uvolněna až tři roky po vinobraní. Bílým vínům Reserva stačí strávit šest měsíců ze tří let v sudech.
Červená vína s označením Gran Reserva podstupují celkem pět let zrání s minimálně dvěma roky strávenými v sudu. Bílé protějšky musí zrát minimálně čtyři roky, z toho minimálně 12 měsíců v sudech.
Pravidla pro růžová vína jsou stejná jako pro bílá. Nicméně, non-Joven rosé vína jsou ještě méně běžná než blanco verze. Jedním z pozoruhodných příkladů je např. Viña Tondonia Gran Reserva Rosado.
Mnoho vinařství nyní vyrábí super prémiová vína zrající výhradně v nových francouzských sudech. Cílem je vytvořit moderní vína v mezinárodním stylu. Tato vína bývají často nejdražší v portfoliu, nicméně se mohou z důvodů délky zrání kvalifikovat pouze jako Crianza nebo Reserva, jsou tedy zřídkakdy uváděna na trh s důrazem na klasifikaci zrání.
V roce 2018 řídící orgán Consejo Regulador zavedl tři geografické kategorie. Ty jsou implementovány od ročníku 2017.
Producenti tak mohou, pokud splní přísná pravidla, vyrábět vína z jednotlivých viničních tratí pod hlavičkou „Viñedo Singular“. Vinná réva musí být sbírána ručně s keři starými minimálně 35 let. Výnosy jsou stanoveny nízko a vína musí projít degustačním hodnocením. Pokud hrozny nepochází z pozemku vlastněného vinařstvím vyrábějící víno, pak musí mít vinařství alespoň desetiletou historii nákupu hroznů z té dané vinice.
Láhve mohou být také označeny názvem vesnice „Vino Municipio“. Vinařství však musí být situováno v hranicích dané obce, stejně jako vinice. Označení „Vinos de Zona“ mohou nést vína pocházející z jedné ze tří výše uvedených zón.
Mezi nejčastěji používané odrůdy patří Tempranillo, Garnacha, Graciano a Mazuelo (Carignan) pro červená vína. Několik vinařství, zejména prestižní Marqués de Riscal, používá malá množství Cabernet Sauvignonu. Bílé odrůdy se vysazují mnohem méně.
Rioja Blanco obvykle tvoří 7 až 8% roční produkce. Kategorie je často zastíněna objemem a úspěchem červených vín. Nejpěstovanější odrůdou bílého vína v regionu byla kdysi Malvasia, která se používala k výrobě aromatických vín s vysokým obsahem alkoholu, často s výrazným vlivem dubu. Dnes se důraz přesunul na Viuru (aka Macabeo) a všudypřítomné Chardonnay s cílem poskytnout lehčí, svěžejší a mezinárodně přístupnější styl bílého vína. Povoleny jsou dále odrůdy Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco, Maturana Blanca, Verdejo a Sauvignon Blanc.
Debata pokračuje, zda klást důraz na mezinárodní odrůdy vinné révy, nebo se zaměřit na Viuru.
Rosé vína tvoří cca 5% tržeb, nicméně celosvětově vzrůstající popularita růžových vín znamená, že produkce roste.
Přestože se vinaři v regionu zaměřují na výrobu vín v regionálním stylu pod označením Rioja DO, vyrábějí se zde i jiné druhy vín. Nejpozoruhodnější z nich a možná nejneočekávanější představují šumivá vína. Některé části regionu jsou však oficiálně oprávněny vyrábět Cavu.
Malý objem dezertních vín se vyrábí z červených i bílých odrůd. Ty se vracejí k tradičním vínům zvaným supurado, z hroznů sušených přes zimu na půdách.
Prémiová španělská vína z Riojy pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.