Marlborough

Marlborough v kostce

Tato suchá, slunná oblast, která se nachází na severovýchodním cípu Jižního ostrova, je domovem více než 500 pěstitelů a produkuje více než tři čtvrtiny veškerého novozélandského vína.

Plocha vinic přesahuje 27 800 hektarů. To se rovná přibližně dvěma třetinám celkových výměr.

Historie regionu Marlborough

Ačkoli první vinice vysadili osadníci v 70. letech 19. století, komerční vinařství začalo v Marlborough až v 70. letech 20. století, kdy výrobce vína Montana (nyní Brancott Estate) se sídlem v Aucklandu důkladně prozkoumal oblast a koupil zde své první pozemky. První velké vinice byly vysázeny v roce 1973 a navzdory počátečním problémům se suchou půdou v regionu a silným větrem si vína z Marlborough získávala věhlas již na začátku 80. let.Následovala rychlá expanze a v roce 1985 byl region Marlborough doslova zaplaven „mořem“ vín nevalné kvality. Vládní schéma pro obnovu vinic pomohlo obnovit rovnováhu, během níž byly vysoce výnosné keře Mülleru-Thurgau, které dominovaly regionu, nahrazeny zejména Sauvignonem Blanc.

Podmínky pěstování révy vinné

Mořské větrné proudění je důležitou součástí klimatických podmínek. Sluneční svit během dne je zmírňován větrem, což vede k podstatným denním změnám teploty. To spolu se slunečným, suchým podzimem vytváří dlouhé vegetační období, které dává hroznům čas rozvinout plný, výrazný odrůdový charakter v celém spektru, aniž by ztratily svou charakteristickou svěžest. Většina vinic je zavlažována.

Vinice a produkce

Plocha vinic se od prvních výsadeb v 70. letech 20. století výrazně zvýšila. V posledním desetiletí se rychlost nové výsadby zpomalila, ale průměrná produkce se výrazně zvýšila v důsledku klimatických změn a nově plodících vinic z předchozích výsadeb. V praxi to znamená, že se roční produkce může rok od roku značně lišit. Např. v roce 2014 22 900 hektarů přineslo více než 329 000 tun hroznů při průměrném výnosu 14,4 tun/hektar. V následujícím roce 23 400 hektarů vyprodukovalo 233 000 tun při 10 tunách/hektar. V roce 2018 se výnosy pohybovaly kolem 12 tun z hektaru.Tyto rozdíly v úrovních objemu sklizně znamenají, že producenti často potřebují prokázat vysoký stupeň logistické vynalézavosti, aby si zajistili dostupnost mechanických harvestorů a/nebo ručních sběračů, dopravy hroznů do vinařství, lisovací kapacity atd. To vše také vyžaduje vysokou míru spolupráce mezi producenty. Vinařský průmysl v Marlborough je známý svým kolegiálním přístupem. Přítomnost několika velkých smluvních vinařských zařízení pomáhá vinařskému průmyslu v regionu zůstat flexibilní a efektivně spolupracovat.

 

Pěstitelská zóna Marlborough

Oficiální oblast zeměpisného označení se táhne severovýchodním směrem k pobřeží Tichého oceánu od osady Oaro (jižně od Kaikoura) po Picton, malé přístavní město v Marlborough Sounds. Ve vnitrozemí sahá až do St Arnaud. Existují tři hlavní podoblasti; údolí Wairau, jižní údolí a údolí Awatere. 

Údolí Wairau

Toto dlouhé, rovné ledovcové údolí je domovem asi 45% rozlohy vinic v Marlborough. Hlavní centrum regionu představuje Blenheim. Najdete zde 2 podoblasti - Rapaura a Renwick. Údolí Wairau má tradičně teplé, slunečné klima s ochlazujícími prouděními z Tichého oceánu. Říční niva poskytuje velmi rozmanité půdy - od kamenitých po hluboké jílové naplaveniny. 

Jižní údolí

Zóna Southern Valleys probíhá jižně od údolí Wairau. Je o něco chladnější a sušší než údolí Wairau. Topografie je více ovlivněna nižšími svahy pohoří Wither Hill. Půdy byly z velké části tvořeny ledovcovým vlivem a zahrnují kamenité štěrky, oblasti s větším množstvím jílu a svahy kopců s převahou spraší.  Existence Southern Valleys jako samostatné entity se zatím na etiketách neuvádí, i když samotné údolí tvoří čtvrtinu všech výsadeb v širším regionu. Je to dáno faktem, kdy řada podniků používá hrozny (např. Sauvignonu Blanc) z několika poloh a tím na etiketě uvádí „pouze“ Marlborough. A tak se uživatelská znalost více opírá o vína z jednotlivých vinařství než o jednotlivé apelace.  

Údolí Awatere

Toto údolí leží dále na jihovýchod, vede od pobřeží do vnitrozemí kolem malého města Seddon. Má nejchladnější klima díky své blízkosti k oceánu na severní i východní straně. Produkují zde vína s výraznější kyselinou a mineralitou. Z důvodu hornatější topografie a tím přirozeného srážkového stínu je oblast sušší než ostatní dva regiony. Převládají zde opět štěrkové a jílovité půdy. Nachází se zde cca 30% výsadeb Marlborough.

Marlborough & Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc představuje více než 80% plochy vinic a více než 85% regionální produkce. Odrůda vstoupila na světovou vinařskou scénu v 80. a 90. letech 20. století a zaujala kritiky vína a konzumenty po celém světě. Sauvignon Blanc z Marlborough zažil a zažívá takový úspěch, že je tento region považován za „domov“ této odrůdy v Novém světě. Pro místní vinaře tím logicky představuje „zlaté vejce“ z pohledu obchodu. Existuje jen málo vinařských oblastí Nového světa tak úzce spojených s jednou odrůdou jako Marlborough se Sauvignonem Blanc (možná s výjimkou Mendozy a jejího Malbecu).

Víno se vyznačuje intenzivní vůní a chutí angreštu, černého rybízu, kiwi a maracui. Dále je pro něj typický herbální tón citronové trávy nebo hluchavky. Tento opulentní styl „Sauvignon ze Zélandu“ je národním otiskem místních vinařství a je široce vyhledáván. Z toho důvodu je použití barrikových sudů vzácné, aby nezastíralo ovocný charakter. I přes určitou záměrnou unifikaci výroby vína existuje určitý prostor pro regionální odchylky.

Postupné nasycení některých klíčových trhů (USA a Asie) typickým stylem Sauvignonu Blanc vede novozélandská vinařství k diverzifikaci používaných odrůd.

Přesto je pro novozélandské vinaře tento artikl velmi výnosný. Ve skutečnosti má novozélandský vinařský průmysl v čele s Marlborough nejvyšší průměrnou cenu za litr ze všech zemí vyvážejících víno a to včetně zahrnutí „nebaleného“ vína, které představuje 40% celkového exportovaného objemu (pro vlastní značky).

 

Ostatní bílá vína Marlborough

Dominance Sauvignonu Blanc je zapříčiněna trhem, nicméně dobře se zde daří i dalším odrůdám. Z bílých odrůd jsou nejčastěji pěstované; Chardonnay, Rulandské šedé a Ryzlink rýnský.

Červená vína Marlborough

V regionu najdete kolem 2650 ha vinic Pinotu Noir, ze kterých se v posledních letech vytváří prvotřídní vína. Vína jsou obecně lehčí a ovocnější než vína z Otaga a Martinborough. Syrah a Tempranillo patří k dalším pěstovaným odrůdám se slibným potenciálem. Najdete zde zvláštnosti jako např. Montepulciano. 

Šumivé víno Marlborough

Marlborough je také významným producentem jakostního šumivého vína, vyráběného metodou champenoise převážně z Chardonnay a Pinotu Noir. Méthode Marlborough je společnost vedená pěstiteli, která se věnuje propagaci tohoto stylu. Několik větších firem vyrábí méně náročná šumivá vína pro každodenní spotřebu i z jiných bílých odrůd révy vinné metodou charmat. 

Vinařská turistika

Místní vinařský průmysl cíleně pracuje na pestré nabídce turistických atrakcí spojených s vínem. Díky tomu se každý rok počet návštěvníků vinařství zvyšuje.

Prémiová novozélandská vína z Marlborough pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.